Results 1 to 8 of 8

Thread: Track lengths not loading when scanning media files

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    14

    Default Track lengths not loading when scanning media files

    Help! I've been trying to contact Andrei about this for quite some time now with no response. I scan all my albums using 'scan media files' and rarely, if ever, do all the track lengths load. I have to right click on each track with '0:00' and enter it manually. What a pain! I'm starting to grow tired of it. If I do not get some sort of resolution to the problem I'm going to start looking for alternative software. And so no one else falls into this same pit, I will have to give reviews online of the software and its operation.

    Thanks,

    Michael

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Posts
    290

    Default

    You don't say what format your media files are in which is necessary to offer proper comment. (I assume you are not using Scan media files with physical cds.) As well, some indication of what kind of music this is would help (a couple of album names where you didn't get times would be useful).

  3. #3
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    14

    Default

    Hello Jazz_North,
    Thanks for the reply! Most files are in wav with a few mp3's at times. My operating system is Windows 7 64bit. I scan music every day and it can happen with a CD or digital download. As far as any specific album, pick one - it happens almost all the time.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Posts
    290

    Default

    I would have guessed that wav files were a problem. They are very poor at metadata and the track length information may not be encoded in them so OCD would have no way of knowing what the length is; track length is almost always encoded in mp3s. I asked about type of music because classical music also has various encoding problems because the databases were originally set up for rock & pop.

    Are you using Add media files or Scan CD-ROM drive with cds?

  5. #5
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    14

    Default

    With CD's I will rip it to the hard drive and then use 'scan media files'. This is strange because it will load some of the track lengths but not all.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Posts
    290

    Default

    Try using Scan CD-Rom drive to enter the data from a CD. I think you will have more luck. I don't know what you use to rip your cds but that program ought to encode the length data from the CD; it has to read it from the cd to know how to break the cd into tracks. However, if you are ripping to WAV, it may not do so as the WAV meta-format is very poor and does not standardly include length. (Audacity has a good description of WAV metadata here: http://wiki.audacityteam.org/wiki/WAV - scroll down to metadata and you will see that length is not one of the standard tags.) I don't know if OCD tries to get data from freedb if it is missing from the media scan (I doubt it), but length data is sometimes missing there, too (and always missing, in my experience, from data taken from Amazon). So I doubt that the problem is not that OCD is not reading the length data, but that the length data is not there for OCD to read.

    Out of curiosity, what do you use to rip your music and what do you use to play it?
    Last edited by Jazz_North; 04-05-2015 at 08:21 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •